Nebojte se jídla – naložte si pořádně na talíř

Ruku na srdce. Už jste si někdy v životě do vyhledávače Googlu napsali: jak zhubnout, jak nejrychleji zhubnout anebo jak se zbavit tuku? Pokud ano, s největší pravděpodobností na vás vyjely typické rady typu omezit cukr, bílou mouku, tuky, začít pít co největší množství vody, abyste předešli hladu, jíst jen ovoce a zeleninu anebo radikálně zmenšit porce a omezit jejich celkový počet. Tyto rady jsou z poloviny správné, ovšem držet se jich do detailů a spoléhat na to, že s těmito pravidly sestavíme do kupy smysluplný jídelníček, který pokryje potřeby našeho těla, a ještě se bude dát i na dlouhou dobu udržet, je naprosto nesmyslné. Jak tedy zhubnout a při tom si pořádně naložit na talíř Nakličeno?

Plná mísa zeleniny

Prvním pravidlem může být to, že se začnete v obchodech zaměřovat na kvalitu a složení výrobků. Často je na vině nadbytečných kilogramů, právně ne zrovna dobré složení potravin, které konzumujeme. Nalezneme zde velkou spoustu dochucovadel, chemikálií, vylepšovačů chuti, cukrů a dalších nesmyslných součástí, které ve finále ovlivňují naše chuti, vytváří nám závislost a přispívají k ukládaní toxinů v našem těle, které se hlavně u žen projevují nevzhlednou a nechtěnou pomerančovou kůží. Zkuste tedy kupovat potraviny, které tyto zbytečnosti neobsahují, a jsou mnohem výživnější.

Budete-li mít neustálý hlad, zkuste si dopřávat zelenou ve větším množství a nebojte se s ní pořádně zaplnit talíř. Zelenina se totiž chlubí opravdu malým množstvím kalorií a jako bonus se v ni nachází pořádná dávka vlákniny, která má přirozenou tendenci zasytit a také podpořit náš trávicí proces. Blahodárně působí i na naše střeva, které by měla pořádně nakopnout. Dalším benefitem, o němž se sice neustále mluví, ale nemůžeme na něj zapomenout, je množství vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek pro lidské tělo, které se bude pyšnit lepší obranyschopností, ale také větším množstvím energie. Poděkuje vám určitě i vaše pleť.

Poke wobl

Obávat se nemusíte ani pečiva, které by na náš talíř společně s ovesnými vločkami, mělo zavítat spíše v první polovině dne, ideálně tedy na snídani. Důvod je prostý. Rozhodně se ale nejedná o to, že by byl kousek chleba víc kalorický ve večerních hodinách než v těch ranních. Ráno bychom si pečivo mělo dopřávat hlavně proto, že dodá našemu organismu po ránu důležité sacharidy, ovšem ne ty jednoduché, které nalezneme například ve formě cukru. Jedná se o složitější sacharidy, které se do krve uvolňují postupně a dodávají nám tak energii, která mimo jiné také vydrží déle, postupně v průběhu trávení. Zkuste se ale zaměřovat spíše na zdravější varianty než ty z bílé mouky, u nichž se moc pozitivních účinků nedočkáme.

Novým trendem, na nějž můžete narazit ve specializovaných restauracích, nebo si jej vyrobit v pohodlí domova, je poke bowl. O co se jedná? O plnou mísu zdravého jídla, které si sestavíte podle vlastní chuti a rozhodně po ni nepřiberete.